ZPOW Owintar kojarzony był głównie z produkcji win. Ale w ofercie zakładu były wszystkie przetwory owocowce - od soków, po dżemy. Na zdjęciach głównie kadry z linii produkcyjnej wina. Udało się nam podpatrzeć dwie marki: Bankietowe i Perła.
Znawcy twierdzą, że ich smak był wyjątkowy.
Patrząc na sam proces produkcji, aż trudno uwierzyć, że tak wiele czynności wykonywano... ręcznie...
Browar Książąt Sanguszków Browar tarnowski pierwszy tak nowoczesny zakład przemysłowy w mieście wybudował w latach 1813-1826 Eustachy Erazm Sanguszko. Wielką modernizację przeszedł w 1910 należał wówczas Centralnego Zarządu Dóbr Książąt Sanguszków. W końcu XIX w. browar produkował 30tys hl piwa po modernizacji w 1910 50tys hl a w najlepszym okresie przed I wojną światową 70tys hl W 1947 w miejscu browaru powstały Zakłady Przetwórstwa Owocowo Warzywnego w latach 90 XX w znane jako "Owintar" obecnie po likwidacji.
best replica watches
www.cheapbellross.com
Autor: z archiwum Zakładów Azotowych w Tarnowie
Data wykonania zdjęcia: 1975
Aktualnie brak komentarzy.